ΜΟΥΣΕΊΟ ΚΑΛΎΜΝΟΥ ΑΓΊΑ ΤΡΙΆΔΑ

LADY OF KALYMNOSΚτισμένο στην Πόθια, στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου εγκαινιάστηκε το 2009 και έκτοτε φιλοξενεί την «Κυρά της Καλύμνου».

Το σπουδαίο αυτό έργο της ελληνιστικής χαλκοπλαστικής απεικονίζει μία γυναίκα που έχει καλυμμένο το σώμα της με χιτώνα και κροσσωτό ιμάτιο και αναδύθηκε από τα νερά της Καλύμνου απρόσμενα το 1995, μέσα στα δίκτυα ενός ντόπιου ψαρά.

Μεταφέρθηκε στην Αθήνα και ύστερα από πολύμηνη συντήρηση η «Κυρά» φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ πλέον αποτελεί το κορυφαίο έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καλύμνου.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αρχαιότητες από την Προϊστορική ως και τη Μεταβυζαντινή εποχή, παρουσιάζοντας διαχρονικά την ιστορία του νησιού σε διάρκεια χιλιετιών. Ταυτόχρονα, ο μεγάλος αριθμός γλυπτών αναθημάτων στο ιερό του Δηλίου Απόλλωνος αλλά και ένα τεράστιο λατρευτικό άγαλμα του Ασκληπιού εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.

Archaelogical Museum Of Kalymnos   Archaelogical Museum Of Kalymnos   Archaelogical Museum Of Kalymnos

Ανάμεσά στα εκθέματα θα δείτε χάλκινα και μαρμάρινα γλυπτά, εξαιρετικά κεραμικά, νομίσματα, κοσμήματα, εικόνες και χειρόγραφα της Βυζαντινής εποχής και πολλά άλλα.

Η είσοδος στην έκθεση γίνεται με μία σύντομη εισαγωγή για την ιστορία του νησιού και ακολουθούν σε μία προθήκη μεμονωμένα αντικείμενα, τα οποία ήταν προϊόντα λαθρανασκαφών ή είχαν παραδοθεί στην Εφορεία- δεν είναι δηλαδή γνωστή η προέλευσή τους.

Η συνέχεια αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες εκθέσεων και στον όροφο του μουσείου. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στην προϊστορική ζωή στο νησί, με ευρήματα από ανασκαφές σε σπήλαια (εργαλεία, σκεύη, αγγεία κ.λπ.) και ευρήματα από τη Μινωική περίοδο.

Ιδιαίτερη ενότητα αναφέρεται στο σημαντικότερο θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της αρχαίας Καλύμνου, το ιερό του Δηλίου Απόλλωνος, στους δύο αποθέτες του οποίου βρέθηκαν πολλά αναθήματα.

Την ενότητα κλείνουν επιγραφές που δίνουν πολύτιμα στοιχεία για τον δημόσιο βίο των κατοίκων του νησιού, τιμητικά ψηφίσματα, μαρτυρίες για τη θέση της γυναίκας και για απελευθερώσεις δούλων.

Αργυρά και χάλκινα νομίσματα, κοπές της Καλύμνου, της Κω αλλά και ξένων πόλεων, παρουσιάζονται στη δεύτερη αίθουσα η οποία περιλαμβάνει κυρίως τα ευρήματα του αρχαίου οικισμού Δάμος που αναπτύχθηκε στην Ελληνιστική εποχή.

Μια άλλη ενότητα είναι αφιερωμένη στις καλυμνιακές νεκροπόλεις και στα πολύτιμα ευρήματα που προέκυψαν από τις ανασκαφές τους, όπως χρυσά κοσμήματα, διαδήματα, στεφάνια, ενώτια, δακτυλίδια, πήλινα αγγεία αλλά και έργα υαλουργίας. Στην αίθουσα ωστόσο δεσπόζει το χάλκινο άγαλμα γυναίκας που καλύπτεται με χιτώνα και κροσσωτό ιμάτιο και άλλα χάλκινα τμήματα γλυπτών που ανασύρθηκαν από τον βυθό.

Το μουσείο λειτουργεί Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή, τις ώρες 08:30-15:00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το μουσείο στο τηλέφωνο 22430 23113.

Comments